Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Mείωση του ΦΠΑ;

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο κοινωνικός διάλογος για τη διαμόρφωση του νέου φορολογικού συστήματος, ενώ το σχετικό σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα.
Η κυβέρνηση επιδιώκει τη ευρύτερη δυνατή συναίνεση, προκειμένου το νέο φορολογικό σύστημα να ψηφιστεί από έναν αρκετά μεγάλο αριθμό βουλευτών. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιμένει ότι, δεν πρέπει να επιβληθεί κανένας νέος φόρος, ενώ έχει προτείνει και τη μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19% και του μεσαίου από το 13% στο 9%, όπως επίσης και την εισαγωγή ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% για όλες τις επιχειρήσεις. Με τις έως τώρα πληροφορίες, οι αλλαγές που πιθανότατα θα υπάρξουν είναι οι εξής:

· Συστήνεται ηλεκτρονικό σύστημα πόθεν έσχες, όπου θα καταγράφεται όλη η περιουσία των Ελλήνων. Επίσης, στο συγκεκριμένο σύστημα θα καταχωρούνται οι αποταμιεύσεις (καταθέσεις, ομόλογα, μερίδια, αμοιβαία κεφάλαια κτλ.) και τα έξοδα που κάνει κάποιος και έχει πάρει απόδειξη.
· Είσπραξη και απόδοση ΦΠΑ: εξετάζονται τρόποι, ώστε ο φόρος να αποδίδεται στο δημόσιο άμεσα.
· Αποδείξεις: οι ταμειακές μηχανές θα είναι συνδεδεμένες on line με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε να μην χάνονται στοιχεία συναλλαγών, λόγω της αλλοίωσης των αποδείξεων.
· Οι φοροαπαλλαγές θα ισχύουν εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.
· Ακίνητα: Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι του διαλόγου μέχρι σήμερα, αναφέρουν ότι θα επιδιωχθεί η καθιέρωση ενός και ενιαίου φόρου στα ακίνητα, στον οποίο θα ενσωματωθούν ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το Ειδικό Τέλος, Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (που σήμερα εμπεριέχεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ).
· Επίσης, έχει προταθεί το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για 5 χρόνια και η διατήρηση της αναστολής του «Πόθεν Έσχες» για οποιαδήποτε κατοικία για 3 χρόνια.

http://www.fotospiti.gr/data/news/preview_news/89549.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια: