Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Προς πώληση πάνω από 500 ξενοδοχεία

Της Ελένης Σιάτρα

Υπερπροσφορά ξενοδοχείων προς πώληση αναμένεται τους επόμενους μήνες, καθώς ο αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων, μικρής, μεσαίας αλλά και μεγάλης δυναμικότητας με δεκάδες κρεβάτια, που βγαίνουν στο σφυρί συνεχώς αυξάνεται, έχοντας ξεπεράσει τις 500 μονάδες. Σύμφωνα με εκπροσώπους ξενοδοχειακών φορέων, ο αριθμός των μονάδων που διατίθεται προς πώληση είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς υπάρχουν ξενοδόχοι οι οποίοι δεν θέλουν να δημοσιοποιήσουν τις προθέσεις τους μέσω της ανάρτησης αγγελιών και έχουν επιλέξει άλλους τρόπους για την προώθηση της σχετικής διαδικασίας.
Μεγάλο είναι και το επενδυτικό ενδιαφέρον, ωστόσο η αγορά παραμένει «παγωμένη» καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές εκτιμούν ότι οι τιμές στις οποίες προσφέρονται τα ξενοδοχεία κυμαίνονται ακόμη σε υψηλά επίπεδα.
Η ασφυκτική εικόνα που έχουν δημιουργήσει τα συσσωρευμένα χρέη από προηγούμενες χρήσεις σε συνδυασμό με τα οφειλούμενα από τους Tour Operator είναι τα κύρια προβλήματα που οδηγούν τους ιδιοκτήτες τους στην πώληση των μονάδων.
Αγγελίες
Οι ιστοσελίδες πολλών ελληνικών και ξένων μεσιτικών γραφείων έχουν κατακλυστεί από αγγελίες για την πώληση ξενοδοχείων. Αρκεί μία απλή περιήγηση στο διαδίκτυο στις ηλεκτρονικές αγγελίες γραφείων real estate και γίνεται αισθητή η κρίση που πλήττει σχεδόν όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα πολύ δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Κρήτη, Δωδεκάνησα, Πελοπόννησος, νησιά του Ιονίου, αλλά και Μύκονος και Σαντορίνη προσφέρουν δεκάδες ξενοδοχεία προς πώληση, ενώ δεν είναι λίγα και τα ξενοδοχεία που προσφέρονται στην περιοχή της Αττικής.
Στη Ρόδο έναντι του ποσού των 2,5 εκατ. ευρώ πωλείται μέσω του διαδικτύου ξενοδοχείο 46 δωματίων, σε οικόπεδο 9 στρεμάτων. Επίσης, στο Φαληράκι πωλείται ξενοδοχείο 84 δωματίων στην τιμή των 3,2 εκατ. ευρώ.
Στη Μύκονο Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο πωλούνται μονάδες προς 2 και 3,8 εκατ. ευρώ, ενώ στην Κρήτη οι επενδυτές μπορούν να βρουν ξενοδοχεία σε τιμές που κυμαίνονται από 300.000 ευρώ έως και 3,5 εκατ. ευρώ. Ξενοδοχειακή μονάδα με πισίνα και 18 δωμάτια προσφέρεται στη Σαντορίνη έναντι του ποσού του 1,4 εκατ. ευρώ. Επίσης, στη Σαντορίνη, και συγκεκριμένα στην Περίσσα, πωλείται συγκρότημα με 12 ενοικιαζόμενα δωμάτια έναντι 500.000 ευρώ. Στη Σκιάθο πωλείται ξενοδοχείο 23 δωματίων έναντι 700.000 ευρώ. Επίσης, στη Χώρα του νησιού πωλείται ξενοδοχείο έναντι 2,5 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά του Ιονίου, στην Κέρκυρα πωλείται ξενοδοχείο 40 κλινών έναντι 1,3 εκατ. ευρώ. Στη Λευκάδα πωλείται ξενοδοχείο 25 δωματίων έναντι 2,75 εκατ.
Στην Αττική και συγκεκριμένα στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης πωλείται ξενοδοχείων 171 κλινών έναντι του ποσού των 4,7 εκατ. ευρώ. Επίσης στο κέντρο της Αθήνας πωλείται οκταώροφο ξενοδοχείο, το οποίο κτίσθηκε το 1963 και ανακατασκευάσθηκε το 2001, στην τιμή των 3,3 εκατ. ευρώ. Στην Κάρυστο Ευβοίας πωλείται ξενοδοχείο το οποίο δεν βρίσκεται σε λειτουργία έναντι 750.000 ευρώ. Στα Χάνια Πηλίου ξενώνας 420 τ.μ. με 8 δωμάτια πωλείται έναντι 720.000 ευρώ. Στην περιοχή Μούφα στο Δυτικό Πήλιο πωλείται ξενοδοχείο 10 δωματίων έναντι του ποσού του 1,5 εκατ. ευρώ.
Βόρεια Ελλάδα
Το «κύμα» πώλησης που έχει ξεσπάσει στον ξενοδοχειακό κλάδο δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Πωλήσεις ξενοδοχειακών μονάδων εντοπίζονται μέσα από τις σελίδες του διαδικτύου κυρίως στην περιοχή της Χαλκιδικής. Ειδικότερα, στην Άθυτο Χαλκιδικής πωλείται συγκρότημα με 13 εξοπλισμένα στούντιο έναντι 790.000 ευρώ. Επίσης, στην Πιερία πωλείται ξενοδοχείο 30 δωματίων έναντι 870.000 ευρώ. Τέλος, στη Θάσο, στα Λιμενάρια, διώροφο ξενοδοχείο δυναμικότητας 29 δωματίων σε οικόπεδο 2 στρεμμάτων πωλείται έναντι 500.000 ευρώ ή δίνεται προς ενοικίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: