Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Συστάσεις από τρόικα για επιτάχυνση της απελευθέρωσης επαγγελμάτων

Δημητρα Mανιφαβα

Την απελευθέρωση δέκα ακόμη κλειστών επαγγελμάτων καλείται να επιταχύνει η κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με την τρόικα πρόκειται για επαγγέλματα υψηλής προστιθέμενης αξίας ή επαγγέλματα που χαίρουν υψηλής προστασίας. Επιπλέον, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στη θέσπιση ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για τις όποιες εξαιρέσεις διατηρηθούν από την πλήρη απελευθέρωση.

Στα επαγγέλματα λοιπόν που θα ακολουθήσουν περιλαμβάνονται οι ορκωτοί εκτιμητές, οι λογιστές και φοροτεχνικοί, οι αναλογιστές, τα ιδιωτικά σχολεία, εκπαιδευτικά κέντρα και φροντιστήρια, οι λιμενεργάτες, οι ξεναγοί, τα γραφεία εύρεσης προσωρινής εργασίας, οι μεσίτες και οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής βασικών υπηρεσιών φροντίδας. Αν και τα επαγγέλματα αυτά περιλαμβάνονταν στον νόμο 3919/2011 βάσει του οποίου απελευθερώνονταν εάν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας δεν είχε εκδοθεί σχετικό προεδρικό διάταγμα που να τα εξαιρεί, κάτι που δεν συνέβη σε καμία περίπτωση, οι περιορισμοί, που συνδέονται κυρίως με διοικητικές άδειες και ρυθμιστικά εμπόδια, παραμένουν. Ηδη για τέσσερα από τα παραπάνω επαγγέλματα (ορκωτούς εκτιμητές, λογιστές–φοροτεχνικούς, αναλογιστές, ξεναγούς) η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει εκδώσει σχετικές γνωμοδοτήσεις, ενώ χθες προχώρησε στην έκδοση γνωμοδοτήσεων για τα επαγγέλματα του συντηρητή έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, αρχαιοπώλη–εμπόρου νεότερων μνημείων, εργαζομένων στα σφαγεία, κρεοπώλη και για τις πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες. Σε ό,τι αφορά τους ορκωτούς εκτιμητές, λογιστές–φοροτεχνικούς και αναλογιστές, η Ανεξάρτητη Αρχή κατέληξε ότι είναι αναγκαία η πλήρης απελευθέρωσή τους. Στην περίπτωση των ξεναγών, η Επιτροπή Ανταγωνισμού συνέστησε η εγγραφή στο μητρώο και η έκδοση του δελτίου ταυτότητας να πραγματοποιείται εντός τριμήνου, προκειμένου να μη λειτουργεί ως κεκαλυμμένος περιορισμός προηγούμενης διοικητικής άδειας. Η Αρχή πρότεινε επίσης τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος και από άλλους πτυχιούχους (π.χ. ιστορικούς–αρχαιολόγους) και όχι μόνο από τους διπλωματούχους της Σχολής Ξεναγών του ΟΤΕΚ. Οσον αφορά τους μεσίτες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει εκδώσει καταδικαστικές αποφάσεις κατά συλλόγων μεσιτών, στις οποίες επισημαίνεται ότι η αμοιβή του μεσίτη αστικών συμβάσεων θα πρέπει να καθορίζεται ελεύθερα.

Αντιθέτως, στις γνωμοδοτήσεις που εξέδωσε χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού ουσιαστικά τάσσεται υπέρ της διατήρησης περιορισμών για λόγους προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περίπτωση των συντηρητών έργων τέχνης και αρχαιοπωλών. Επιπλέον, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, θα πρέπει να διατηρηθούν οι περιορισμοί περί ελαχίστων αποστάσεων των πτηνοτροφικών μονάδων από οικισμούς και λοιπούς ευαίσθητους χώρους.

Τέλος, η Επιτροπή γνωμοδότησε ότι θα πρέπει να προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του κρεοπώλη και σε πτυχιούχους τυχόν ιδιωτικών πιστοποιημένων ιδρυμάτων και όχι μόνο σε όσους έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: