Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Νέο Φορολογικό Καθεστώς στα Ακίνητα

Έρχονται φόροι «φωτιά» στα ακίνητα

Τι θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες
Σε πολλαπλές επιβαρύνσεις για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων οδηγεί το νέο φορο-σοκ, που ζητάει για την αγορά η τρόικα, με αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες κατά 25%.
Κι αυτό, γιατί οι φόροι σε πολλές περιπτώσεις δεν θα αυξηθούν κατά αυτό το ποσοστό, αλλά κατά πολύ υψηλότερα.
Επιπλέον, το γεγονός πως οι δανειστές μας ζητούν η συγκεκριμένη αύξηση να ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς, θα αυξήσει φόρους και του 2011 ! Ας δούμε αναλυτικά τι θα αυξηθεί και πόσο:
Οι φόροι μεταβίβασης για αγορά/πώληση ακινήτου
Οι φόροι γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών
Τα έξοδα μεταβίβασης υπέρ δικηγόρων, συμβολαιογράφων κλπ.
Η δαπάνη για έκδοση οικοδομικής άδειας
Η αμοιβή του μηχανικού
Τα Δημοτικά Τέλη
Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας
Όλα αυτά θα αυξηθούν απολύτως ανάλογα με το ποσοστό αύξησης των αντικειμενικών. Δηλαδή, κατά 25%. Προσέξτε, όμως ! Υπάρχουν και κάποιοι εφόροι και τέλη, το ύψος των οποίων θα αυξηθεί πολλαπλάσια του συγκεκριμένου ποσοστού. Δείτε γιατί:
Τεκμήρια: το τεκμαρτό εισόδημα υπολογίζεται με βάση ένα ποσό ανά τετραγωνικό, κλιμακωτά, ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου. Όμως, για όσα ακίνητα έχουν αντικειμενική άνω των 2.800 ευρώ/τ.μ., το κόστος χρήσης και συντήρησης αυξάνεται κατά 40% και αν η αντικειμενική είναι πάνω από 5.000 ευρώ, αυξάνεται κατά 70%.
Αυτό σημαίνει πως όσα ακίνητα βρίσκονται σε ζώνες από 2.240-2790 ευρώ/τ.μ., θα έχουν αυξημένα τεκμήρια κατά 40% και όσα είναι σε ζώνες από 4.000-4.990 ευρώ/τ.μ., θα έχουν αυξημένα τεκμήρια κατά 70% !
Χαράτσι ΔΕΗ: το συγκεκριμένο τέλος υπολογίζεται με βάση ένα συντελεστή ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Αυτό σημαίνει πως, με το +25% στις αντικειμενικές, το χαράτσι θα αυξηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις (στις δημοφιλείς περιοχές, που βρίσκονται στη μέση κατηγορία αξιών) κατά 33%, ενώ στις πολύ ακριβές περιοχές η αύξηση θα είναι μόλις 14% !
ΦΑΠ 2011: Ο φόρος ακίνητης περιουσίας θα επηρεαστεί, όχι μόνο για φέτος, αλλά και για το 2011. Κι αυτό, γιατί ο φόρος κάθε χρονιάς υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία της 1ης Ιανουαρίου της επόμενης. Με δεδομένο ότι οι δανειστές μας ζητούν την αναδρομική αύξηση των αξιών από την 1/1/2012, αυτό σημαίνει ότι ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με τις αυξημένες αντικειμενικές.
Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση πως το 25% θα είναι η αύξηση για όλες τις αντικειμενικές και όχι η μέση αύξηση. Αν είναι το μέσο ποσοστό, τότε σε πολλές περιοχές η επιβάρυνση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/294221/erhodai-foroi-fotia-sta-akinita/
Υποχρεωτική η δήλωση ακινήτου για να μεταβιβαστεί
Τι ισχύει αν οφείλεται φόρος
Πιστοποιητικό του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ με το οποίο πιστοποιείται ότι το ακίνητο έχει δηλωθεί στη δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και έχει καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί στην αξία του για τα δύο προηγούμενα έτη από τη μεταβίβαση υποχρεούνται να επισυνάψουν οι συμβολαιογράφοι από την 1η Ιανουαρίου, κατά την κατάρτιση συμβολαιογραφικού εγγράφου, με το οποίο νομικό πρόσωπο μεταβιβάζει την κυριότητα ενός ακινήτου.
Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου το πιστοποιητικό χορηγείται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και με το πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι το νομικό πρόσωπο έχει δηλώσει το ακίνητο που μεταβιβάζει στη δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας των δυο προηγούμενων της μεταβίβασης ετών και ότι έχει εξοφλήσει το φόρο που αναλογεί ή ότι το έχει δηλώσει και απαλλάσσεται του φόρου.
Σε περίπτωση που οφείλεται φόρος, απαιτείται η καταβολή του οφειλόμενου ποσού που επιμεριστικά αναλογεί στην αξία του ακινήτου πριν από τη χορήγηση του πιστοποιητικού.
Αν νομικό πρόσωπο μεταβιβάζει ή δημιουργεί εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο που απέκτησε μετά την 1η Ιανουαρίου έτους για το οποίο απαιτείται το ειδικό πιστοποιητικό, τότε για το έτος αυτό, αντί του πιστοποιητικού, το νομικό πρόσωπο υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 με την οποία δηλώνει το χρόνο απόκτησης του ακινήτου καθώς και ότι δεν είχε υποχρέωση να το συμπεριλάβει στη δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας του εν λόγω έτους. Στην υπεύθυνη δήλωση επισυνάπτεται φωτοτυπία του τίτλου κτήσης του ακινήτου.
http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/293701/upohreotiki-i-dilosi-akinitou-gia-na-metavivastei-/

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: