Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Θεσσαλονίκη: H «εικόνα» της αγοράς ακινήτων σε Αλβανία, Βουλγαρία και Σερβία

Ευκαιρίες εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι αγορές ακινήτων της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας, οι οποίες, αν και επλήγησαν από την οικονομική κρίση, κατάφεραν να διατηρήσουν- αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μειωμένο- το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων κεφαλαίων, που εισήλθαν στις αγορές για την ανάπτυξη έργων, με βασικό κίνητρο, τις αποδόσεις που προσφέρουν.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Εκτιμητών και Συμβούλων Ακινήτων Ελλάδας (ΣΕΣΑΕ) και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα των ακινήτων ΔΑΝΟΣ/An alliance member of BNP PARIBAS REAL ESTATE, Πάνος Δανός, "στην παρούσα οικονομική περίοδο που διανύουμε, είναι σημαντικό για τον επενδυτή να ερευνά, σε βάθος, την αγορά της κάθε χώρας, στην οποία προτίθεται να επενδύσει, ώστε να αποφύγει λανθασμένες κινήσεις".

Ο κ. Δανός πρόσθεσε ότι "πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις βαλκανικές χώρες και για την Ελλάδα, που κερδισμένοι θα βγουν όσοι επενδύσουν με γνώση και όχι με ένστικτο".

Από έρευνα του ΣΕΣΑΕ για τις ανάγκες των χρηστών σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία και Κύπρο, την οποία εκπόνησε ο Χάρης Μπακιρτζόγλου, εκτιμητής ακινήτων, προκύπτει η ακόλουθη εικόνα:

Βουλγαρία

Στη Βουλγαρία καταγράφεται πτώση των ενοικίων στους προνομιακούς γραφειακούς χώρους, ενώ οι αποδόσεις στους ίδιους χώρους το 2010 σημείωσαν μικρή πτώση σε σχέση με το 2009, έχοντας καταγράψει την περίοδο 2006-2009 σημαντική άνοδο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: